Conferentie Duurzaam en Klimaatvriendelijk Wonen in Waalre levert belangrijk en waardevol inzicht

Terugblik en conclusies van de miniconferentie Duurzaam en Klimaatvriendelijk Wonen in Waalre in ‘t Hazzo 10 mei 2007

dkww3

Lenny vd Ven en Els Keytsman

Het was een bijzonder informatieve en boeiende avond. Er was concentratie en een atmosfeer van grote verwachtingen.
De kwaliteit van de discussie en van de deskundigen was buitengewoon. De moderator Els Keytsman leidde de avond op soepele en trefzekere wijze langs de belangrijke onderdelen. Klimaatcrisis, energieconsumptie, bewoners, maatregelen, resultaten, kosten, politiek, nieuwe – en bestaande bouw, marktwerking etc werden op heldere wijze besproken.

dkww1

Keytsman, vd Ven en Custers

De deskundigen Juffermans, Snels, Custers en Van de Ven gaven elk bijzonder veel en duidelijk inzicht in de huidige situatie en de mogelijkheden tot aanmerkelijke verbeteringen. Custers kwam tot een aantal opmerkelijk heldere aanbevelingen, zoals: leg geen aardgasleiding systeem aan in een nieuwbouwwijk die honderd jaar meegaat als de fossiele energiebronnen over enkele decennia zijn uitgeput. Juffermans maakte duidelijk dat de huidige energieconsumptie veel meer is dan de aarde kan opbrengen, en dat we bezig zijn met een zeer onverantwoord consumptiepatroon. Deze en andere ‘eye-openers’ zijn ook te zien op de internet-videoregistratie.

dkww2

Snels en Juffermans

Wat duidelijk werd is dat bewoners en politiek diverse middelen hebben om zelf het initiatief te nemen: van collectieve bewoners-acties om isolatie en energiebesparing te realiseren tot politieke initiatieven om tot pro-actieve werkgroepen te komen, die serieuze klimaatmaatregelen zelf ter hand nemen.

De behoefte aan een energiebesparing-consulent of – loket werd duidelijk ge√ętaleerd. De politiek moet hier snel actie ondernemen om de gemeente tot verandering te manen. Vrijblijvende lange termijn voornemens zijn niet meer voldoende. Directe maatregelen zullen zichtbaar en effectief moeten zijn. Het is geen kwestie van het voortouw nemen, maar nu met zijn allen echt realistische matregelen nemen!

De complete conferentie werd op video geregistreerd en live uitgezonden via citytv.nl.
Je kunt de avond bekijken en beluisteren op citytv.nl.

of de video direct opstarten via deze link.

De speciaal voor de conferentie ontwikkelde website vind je hier: dkww.dse.nl

You must be logged in to post a comment.