Zonneweide wordt dode panelen-woestijn met hoog hek er omheen

Het besluit van de raad op 7 december betreffende de zonneweide helaas niet goed doordacht, en doorgedrukt wegens subsidiedruk. Zo werden al eerder goede intenties vernaggeld door onzorgvuldige besluiten aan begin van het proces.
Wat krijgen we nu in Waalre: een veld van dode panelen omgeven door een hek van 200 cm hoog. Een lelijk niemandsland waar we de komende tientallen jaren naar mogen kijken.
Het voorgestelde alternatief van GroenLinks is een leefbaar zonnepark waar je ook kunt recreëren, wandelen, fietsen, sporten. Waar door duaal gebruik er geen roofbouw op de grond wordt gepleegd die totaal overbodig is. Met een kleine verschuiving in de financiering is er een geweldige meerwaarde te realiseren voor de omgeving.
Jammer dat deze panelenwoestijn nu als paradepaardje voor onze duurzaamheidsambitie wordt gebruikt, want lelijker en minder toegankelijk kun je het niet maken.
Beter is om samen met ontwerpers en bewoners de feitelijke vormgeving te bedenken, en zo een emotioneel mede-eigenaarschap te creëren.
We gaan een proces voorstel doen om het volgende project anders aan te pakken.

Referenties Duaal gebruik zonnepanelen in openbare ruimte

esolarenergynews.com/2016/09/sunpower-helps-colton-school-save.html

energiebusiness.nl/2017/10/23/zonnepanelen-als-kunstobject-nederlands-landschap

wur.nl/nl/nieuws/Succesvolle-inrichting-van-energielandschappen-vereist-nieuwe-denkwijze

groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/show/Energietransitie-in-het-landschap

osetorsolar.com.br/energia-solar-fotovoltaica-para-agricultura-colhendo-a-energia-do-sol

You must be logged in to post a comment.